Dagens utfordring er finsøk på doruller som vi setter sammen. Det er flere måter å løse oppgaven på, så vi går gjennom ett par løsninger i dag.
For å sette sammen dorullene har dere to muligheter – enten lime dem sammen slik som jeg har gjort, eller stable dorullene inne i en eske eller kurv. Fordelen med å lime dem sammen er at du har tilgang fra begge sider 🙂
Målet denne gangen er:
- Hunden styrker erfaringen med finsøk på nytt objekt
- Fører skal observere hunden og se om det er nye kroppstegn / -bevegelser når hunden nærmer seg funnet
- Film gjerne med slow-motion for i etterkant å studere hvordan hunden beveger seg etter lukten.
- Dere skal ha en øvelse som er enkel å gjennomføre og som brenner mye energi med enkle forberedelser på en regnværsdag. Denne øvelsen kan brukes 2-3 ganger i måneden!
Jeg har limt dorullene sammen i en firkant med annenhver stor og liten slik at jeg får plass til en liten inne i de store. Bakgrunnen for dette er at jeg da kan feste lukten i den lille som jeg flytter rundt og dermed ikke setter lukt på selve dorullbanen vår. Dersom du ikke orker å sette deg ned å lime dem sammen, kan du plassere dem i en eske eller boks som er passe stor til at alle står støtt. Jeg har samlet en stund, så vi har totalt 56 ruller, men det er ikke nødvendig at det er sååå mange.
Jeg har lagt q-tipsen inn i en krympeslange for ikke å sette lukt i den innerste dorullen, men dere kan godt bruke en dorull til hver av luktene og tape q-tipsen direkte inn i rullen. Husk å merke dorullen så du vet hvilken lukt du brukte i den enkelte rullen
Når dere er klar legger dere lukten på ulike plasser i dorullbanen, lar hunden søke og belønner 3 – 5 ganger når hunden finner. Husk å være streng på at snuten skal være direkte over den rullen som lukten ligger i. Hvis hunden har nesen på en av de nærliggende venter dere den ut inntil den er på rett plass. Ikke pek eller fortsett å gi kommandoen søk – hunden vet hva den skal gjøre!
Vi startet med å la rullene ligge. For Vilja la jeg inn et ekstra moment med at hun skulle tilbake i kurven mellom hvert søk, noe som er veldig vanskelig for henne når hun er så ivrig. For ferske hunder vil jeg at dere lar hundene søke, belønne og ta dem ut av rommet før dere stokker om, på den måten holder vi fokus på jakten på lukten og ikke lydighet. Mer erfarne hunder kan man velge å legge inn øvelse på selvbeherskelse med å gå tilbake i kurven mens du stokker om.
Etter å ha kjørt 8-10 runder med søk tar dere en pause på 5-10 minutter, gå gjerne ut med hunden før dere starter på nytt igjen. Vi anbefaler at dere tar 5 runder i løpet av en ettermiddag / kveld. For å gjøre litt endringer for hunden, kan dere neste treningsrunde (dagen etterpå) la dorullene stå oppreist som vist under.
Her ser dere at Vilja forsøker å lure meg, eller velger å ikke markere på rett rull. Jeg venter henne ut til snuten er rett over den som lukten ligger i. Jeg går ned sammen med henne men holder godbiten utenfor rekkevidde til markeringen er på plass.
Her ser dere at hun sliter med å gå tilbake i kurven, og vi brenner ekstra mental energi når hun må beherske seg selv. Rullen flytter jeg fra baksiden så hun ikke ser hva jeg gjør og tar på rullene i fremkant før vi starter søk igjen. Dette gjør at hun hverken ser, eller lukter hvem som er håndtert sist.
På siste søket dag to valgte jeg å gjøre en liten vri, for å sette Vilja litt ut. Mens hun er opptatt av noen annet flytter jeg rullen med lukt i ut av dorullbanen og legger den ca 50 cm lenger mot kamera. Dette gjør at hun får erfaring med at hun ikke kan stole på at lukten alltid vil være i dorullbanen når vi bruker den.
Ønsker dere lykke til med søkene, og som alltid er det bare å ta kontakt med oss dersom dere har spørsmål eller øvelsen ikke går som planlagt!